Categorieën
kunst

Monika Buch en Inge Prins van Wijngaarden

Expositie 22 augustus t/m 19 september 2021

Monika Buch

Monika Buch (Spanje 1936) werd in Valencia uit Duitse ouders geboren, waar ze ook opgroeide. Die levensfase speelt nog steeds een belangrijke rol in in haar werk. Het licht, de kleuren en de zee. Maar ook de mozaïeken, tegels en andere overblijfselen uit de Arabische tijd hebben voor een deel haar esthetische voorkeuren bepaald.

Monika Buch, zonder titel | untitled 2021, acryl op paneel, 80 x 80 cm

Monika Buch, zonder titel | untitled 2021, acryl op paneel, 80 x 80 cm

Monika Buch studeerde in Ulm Duitsland aan de beroemde Hochschule für Gestaltung (HfG Ulm), waar ze ook haar latere echtgenoot Bertus Mulder ontmoette, die daar architectuur studeerde. Max Bill was er in die tijd de rector. De HfG Ulm was ontstaan als een voortzetting van het Bauhaus, dat rond 1920 in Duitsland een belangrijke rol heeft gespeeld in de moderne kunst. De school was geen kunstacademie, maar instituut gericht op de vormgeving van alle aspecten van het dagelijks leven en van de omgeving. De ideeën van Max Bill en de schoolgebouwen die door hem ontworpen zijn, hebben bij Monika Buch haar belangstelling voor de moderne architectuur gewekt.

De lessen die het meest directe invloed op haar werk hebben gehad zijn die van Hélène Nonne Schmidt, assistente van Paul Klee in het Bauhaus. Tijdens haar lessen over kleuren en de kleurenleer heeft ze geleerd de zeer gedifferentieerde lange kleurreeksen te schilderen. De inspirerende opgaven van Hermann van Baravalle over ”Die Geometrie als Sprache der Formen” zijn nog steeds als uitgangspunten in het werk van Monika terug te vinden.

 

Inge Prins van Wijngaarden

Inge Prins van Wijngaarden (Nederland 1979) reflecteert in haar kunstwerken op hoe zij het leven ervaart en ziet. Ze reflecteert op thema’s die haar bezighouden: van essentiële zaken tot dagelijkse kleinigheden, vaak met een vleugje humor. Haar inspiratiebronnen zijn de natuur, het menselijk gedrag en de eigenschappen van materialen. Duurzaamheid staat centraal bij alles wat ze maakt. Ze staat voor een bewuste omgang met het milieu en werkt daarom alleen met milieuvriendelijke of gerecyclede materialen. Omdat deze materialen heel divers zijn, gebruikt ze verschillende technieken om ze tot leven te brengen. Intensief materiaalonderzoek is een belangrijk onderdeel van haar werkproces. Voor Inge gaat kunst over elkaar inspireren en emoties uiten.

Inge Prins van Wijngaarden, “ZERO waste pART”, golfkarton en acryl | corrugated cardboard and acrylic, 60 x 60 cm
Inge Prins van Wijngaarden, “ZERO waste pART”, golfkarton | corrugated cardboard, 50 x 50 cm

In her artworks, Inge Prins van Wijngaarden (Netherlands 1979) reflects on how she experiences and sees life. She reflects on themes that concern her: from essentials to daily trifles, often with a touch of humor. Her sources of inspiration are nature, human behavior and the properties of materials. Sustainability is at the heart of everything she makes. She stands for a conscious approach to the environment and that is why she only works with environmentally friendly or recycled materials. Because these materials are very diverse, she uses different techniques to bring them to life. Intensive materials research is an important part of her work process. For Inge, art is about inspiring each other and expressing emotions.


De expositie Monika Buch en Inge Prins van Wijngaarden was te zien van 22 augustus t/m 19 september 2021