Categorieën
kunst

Gerda van Kersbergen

15 september t/m 17 oktober 2021

Met de houtskooltekeningen ben ik zo’n tien jaar geleden begonnen.

Ze zijn ontstaan  vanuit de verbondenheid met het nabije landschap en de natuur. De behoefte om stil te staan bij het licht op bomen en  gras, de vorm van een schaduw of wolk, de strakke rechte lijn van een slootje, de diffuse lijn van een paadje door hoog gras, de massiviteit van een dijk , de holte van een kuil.  In de loop van de tijd begon ik te zien welke keuzes ik maak en waar ik naar kijk: lijn , vorm , licht, ruimte.
In de tekeningen heb ik me beperkt tot eenvoudig materiaal: houtskool, papier, verdunde inkt. 
De manier waarop ik het gebruik zorgt voor concentratie, aandacht en toewijding.Ik wordt niet afgeleid door kleuren. 

Bij de tekeningen weet ik vrij precies hoe het resultaat zal zijn. De sjabloondrukken, waarmee ik ongeveer een jaar geleden begon, vormen een stroom waarbij ik planmatig te werk ga met liniaal en geodriehoek. Bijna elke druk is een vertrekpunt voor een volgende. Steeds ben ik nieuwsgierig naar variaties én nar wat de pers er mee doet. Ik experimenteer en leer voor mij nieuwe technische zaken als inktmengen, druk van de pers, effect van verschillende soorten papier.

In de druksels gaat het over dezelfde elementen als in de tekeningen: licht, ruimte, lijn,vorm. 
Het balanceren op de grens van het platte vlak en de illusie van ruimtelijkheid vind ik inspirerend.

In het verlengde daarvan liggen de kubusboekjes, het ladderboekje en de vouwsels.

Hieronder ziet u een impressie van de expositie


De expositie Gerda van Kersbergen was te zien van 15 september t/m 17 oktober 2021

Één reactie op “Gerda van Kersbergen”

Reacties zijn gesloten.