Categorieën
kunst

Monika Buch solo expositie

Expositie 5 mei t/m 28 mei 2023

Uit de kast van Monika Buch

In deze expositie toont Monika Buch kastjes en kleine schilderijen uit de periode 2000 – 2020.

Monika Buch (Spanje 1936) werd in Valencia geboren, waar ze ook opgroeide. Die levensfase speelt nog steeds een belangrijke rol in in haar werk. Het licht, de kleuren en de zee. Maar ook de mozaïeken, tegels en andere overblijfselen uit de Arabische tijd hebben voor een deel haar esthetische voorkeuren bepaald.
Monika Buch studeerde in Ulm Duitsland aan de beroemde Hochschule für Gestaltung (HfG Ulm), waar ze ook haar latere echtgenoot Bertus Mulder uit Nederland ontmoette, die daar architectuur studeerde. Max Bill was er in die tijd de rector. De schilderijen en objecten van Monika Buch kenmerken zich door het onderzoek van vorm en kleur en de relatie tot elkaar, de systematische toepassing van kleurreeksen in geometrische structuren en het aftasten van de grenzen van de waarneming.

Tijdens de expositie is ook de film te zien die gemaakt is over het leven van Monika Buch en Bertus Mulder in 2022; BM+MB.  De film portretteert de architect Bertus Mulder (1929), een zen praktijkbeoefenaar en Rietveld-expert, en beeldend kunstenaar Monika Buch (1936),die, vooral in haar geboorteland Spanje, in hoog aanzien staat als een exponent van de geometrische abstractie.


De expositie ‘Uit de kast van Monika Buch” was te zien van 5 mei t/m 28 mei 2023