Ernst van der Vecht

Artist in residence in mei t/m juli 2019

Sinds begin mei 2019 heb ik bij Post Erasmuslaan als ‘artist in residence’ gewerkt aan een kunstwerk. Het kunstwerk bestaat uit twee panelen die parametrisch ontworpen zijn. Het ene paneel is een compositie bestaande uit lijnen en vlakken die ambachtelijk bewerkt zijn. Het andere paneel is een natuurlijke bewerking. De panelen zijn 21 cm x 21 cm x 4 cm groot en worden SLS-3D geprint. Het zijn studieontwerpen die geleid hebben tot nieuwe ideeen die ik later wil uitwerken.

Dit is een tweeluik met een compositie bestaande uit vlakken en lijnen geïnspireerd op De Stijl. Elk paneel heeft een plat en een gebogen vlak, samen vormen ze vier dimensies met verwijzingen naar elkaar.

Het ene paneel betreft een ambachtelijke bewerking (o.a. weven, boucharderen, torderen) van een eenvoudige geometrie. Het andere paneel betreft een natuurlijke bewerking.
Het is parametrisch ontworpen, wat betekent dat de vorm tot stand is gekomen met computerberekeningen die zijn ingezet om een 3D model te vorm te geven. 

Door de geometrische-wiskundige berekeningen worden juist oude ambachtelijke bewerkingen en natuurlijke vormen mogelijk, een ontwikkeling die misschien ongewoon lijkt. De Fibonacci-kromme in het linker paneel is bijvoorbeeld gebruikt om een bloem te maken in het rechter paneel.