Categorieën
kunst

Maak Ruimte

Groepsexpositie Artists in Residence

De vier deelnemende kunstenaars voor het pand Erasmuslaan 5

Sinds een aantal jaren biedt Post Erasmuslaan 5 de mogelijkheid aan kunstenaars, architecten, vormgevers, ontwerpers, etc. om voor een periode artist in residence te zijn. Vier kunstenaars hebben tot nu toe van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Zij presenteerden van 10 februari tot 5 maart 2023 hun werk op de expositie MAAK RUIMTE in de expositieruimte op de begane grond van het pand op Erasmuslaan 5. 

De titel verwijst naar het feit dat voor deze vier kunstenaars het pand van Gerrit Rietveld hun ‘maakruimte’ is geweest, de plek waar ze werk maakten tijdens hun periode als Artist in Residence. Maar het verwijst ook naar wat Rietveld zag als de opdracht van de architect: hij noemde architectuur Ruimtekunst en de architect moest Ruimte scheppen, ruimte als de materie van de architect. 

Alle vier de deelnemende kunstenaars hebben zich laten inspireren door Rietveld en de architectuur van het pand en dit heeft nieuwe ruimte gemaakt in hun werk. Soms heeft dit geleid tot ruimtelijk werk of werk dat zich verhoudt tot deze specifieke ruimte. Iedere kunstenaar heeft een geheel eigen werkwijze, idioom en materiaalgebruik, en de expositie toont al deze werken door en naast elkaar, waarbij relaties en overeenkomsten duidelijk worden met elkaar, en met de ruimte. De belangrijkste gemeenschappelijke deler is dat de residentie voor alle deelnemende kunstenaars heeft gezorgd voor een ruimtelijke dimensie in hun werk, het heeft letterlijk ‘ruimte gemaakt’ voor nieuwe ideeën, vormen en betekenis.

Deelnemende kunstenaars:

Gerard van der Horst

Ernst van der Vecht

André Brocatus

Cor van der Meijden